Vervangen VAR-verklaring even uitgesteld

De VAR-verklaring voor freelancers en zzp’ers blijft nog even bestaan. De nieuwe regeling gaat niet zoals gepland in op 1 januari 2016. Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) bekend.

De nieuwe opzet waarin de VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector wordt voorlopig uitgesteld. Wiebes streeft er nu naar de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) per 1 april 2016 te vervangen. Zzp’ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil daar vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp’er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in loondienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp’er.

In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.